TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Pénteken Kutatók Éjszakája

2957
Idén 55 helyszín csatlakozik a programokhoz, a tudóspalánták és az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között.

A Tempus Közalapítvány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és az Ericsson Magyarország keddi sajtótájékoztatóján a szervezők az országos programsorozat mellett a legérdekesebb budapesti programokból is ízelítőt adtak.

Az egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése. A rendezvényt egész Európában ugyanezen a napon kerül rendezik meg. A magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők.  A szeptemberi égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük.

Helyszínelők, jégkorszak, James Bond

A fővárosi helyszíneken egész éjjel zajlanak az események: A Corvinus-on bepillanthatunk a genetikailag módosított növények világába, az ELTE-n megelevenednek a jégkorszak állatai, s a résztvevők kézbe foghatják a maradványokat, eredeti fogakon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket! A Semmelweis Egyetemen a „CSI, Dr. Csont és a többiek” című gyakorlati jellegű bemutatókban a bűnügyi orvos feladatát, a halottvizsgálat lépéseit ismerhetik meg a látogatók, majd egy szimulált helyszíni szemlén maguk is orvos szakértővé válhatnak. A Pázmányon idén is mindenkit várnak a mindig népszerű robotfoci és robotikai kutatások, az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán pedig James Bond eszközeivel ismerkedhetnek a látogatók.

Mikrokozmosz és elektronikus orr a Gödörben

A központi budapesti programnak a Gödör Klub ad otthont, mely erre az éjszakára a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik. Vessünk egy pillantást a mikrokozmosz mélyére egy izgalmas előadás erejéig, majd ismerkedjünk a kutatói karrierrel első kézből!  A SOKKban (Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpont) derítsük ki, hogyan kell használni a rákos sejtek felismerésére kifejlesztett onko-kést, vagy, hogy mit mutat meg az elektronikus orr! Fedezzük fel, milyen is az élményközpontú matematika, majd vegyünk részt a Dob workshopon, ahol közös dobolással írhatunk új ritmusképleteket! Zenei kísérő programként a Pál Utcai Fiúk koncertezik, és lesz Pluto lemezbemutató buli is.

A morzétól az sms-ig

Szót ért-e egymással a morzegép és az okostelefon? Aki a kérdésre választ vár, és maga is tanúja szeretne lenni a történelmi találkozásnak, annak szeptember 23-án érdemes ellátogatnia az Ericsson Science Parkba is. A szervezők az ismeretterjesztés lehető legszórakoztatóbb módját választották a természettudományok népszerűsítésének, a programokkal már délután négy órától várják a közönséget. Bemutatják többek között az Ericsson mérnökeinek távirányítású csodáit, lesz virtuális focimeccs, programozott LEGO robotokkal csatázhatunk terepasztalon, és megtekinthető lesz Ferenc József első Ericsson telefonja.

HiTech Pub és Szertár

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is számos programot kínál erre a napra. A bográcsokat fakanállal, a zenét okostelefonnal keverik, a műanyagot és a sört habosan tálalják – azaz a HiTech Pubban éjfélig tart a mulatság. A Planetárium a 3D-s előadásai mellett magyar űrkutatók találmányaival, számítógépek által vezérelt távcsövekkel, a holdraszállás élményével és űrrakétás, naprendszeres bütykölnivalókkal várja a gyerekeket. A Klebelsberg Kultúrkúriában Zsíros László Róbert (Szertár Blog) látványos kísérleteket mutat be törzsközönségének és az új látogatóknak. A Budai Várban pedig virtuális sétákat tehetünk az Olymposra, Mátyás király udvarába, a régi Budapestre, Sherlock Holmes Londonjába vagy akár a Marsra.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése