TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Helytelen volt az Ibustar reklámja

2472
(BTL.hu) A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Berlin Chemie/A.Menarini Kft. (Berlin Chemie) reklámjaiban megtévesztő tájékoztatást közölt az általa forgalmazott Ibustar nevű készítmény hatékonyságára vonatkozóan.


A vállalkozás 2010 májusa és 2010. novembere között a fájdalomcsillapításra és lázcsillapításra szolgáló gyógyszerkészítményt több kommunikációs csatornán is népszerűsítette. Többek között betegtájékoztató szórólapokon, amelyen az egyik reklámszlogen szerint a készítmény "10 perc alatt eléri azt a vérszintet, amely a fájdalomcsillapító hatás kezdetéhez szükséges”.

Az egyes állítások valóságtartalma önmagában ugyan nem minősült jogsértőnek, azok együttes üzenete azonban – azon túl, hogy az Ibustar gyorsan hat – azt a képzetet kelti, hogy a tabletta bevételét követő 10 perc múlva a fájdalomcsillapító oly módon kezd el hatni, hogy a fájdalom érezhetően enyhülni kezd. Az állítás ezzel szemben azon alapszik, és arra utal, hogy 10 perc elteltével a tabletta elkezd (orvosi értelemben) hatni, azaz a hatóanyag-koncentráció eléri azt a küszöbértéket, amelyet a szakirodalom a hatás kezdetének fogad el. A reklám következtében a fogyasztóban kialakult képzetnek megfelelő eredmény – vagyis az, hogy a fájdalom 10 perc elteltével megszűnik – nem bizonyítható.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás az Ibustar népszerűsítésére alkalmazott betegtájékoztató szórólapon megjelenő tájékoztatásaival fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A Gazdasági Versenyhivatal a jogsértés megállapítása mellett a bírság kiszabását nem tartotta szükségesnek.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése