TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Joghézagok a telemarketing piacon

2243
(BTL.hu) Sem az online technikák, sem a közösségi média előretörése nem jelent veszélyt a hagyományos telemarketingre, mivel az élőhangos kommunikációt hosszútávon mindezek nem helyettesítik – vélekedtek a piac legnagyobb szereplői a Direkt Marketing Szövetség (Dmsz) által szervezett sajtóbeszélgetésen.


Annál fontosabb viszont, hogy az új, internet adta lehetőségekkel minél szorosabb integrációt alakítsanak ki a telemarketing során. A tapasztalatok például azt mutatják, hogy bár az ügyfél kommunikáció egy része átkerült a Facebook felületekre, ezekhez viszont – ha a kapcsolat a fogyasztóval elér egy adott szintre – szükséges felépíteni a telemarketinges háttértámogatást.

A szereplőket jobban aggasztja viszont a piaci viszonyok tisztázatlansága: miközben bonyolítja az eligazodást a számos különböző rendelkezést bevonó, és a törvénykezési szándékban nem mindig egységes szabályozás sokrétűsége, addig mégis akadnak joghézagok, fehér foltok. Részben ezeket tudják kihasználni azok a szakmailag megkérdőjelezhető vállalkozások, amelyek megnehezítik a tisztességes piaci versenyt – emelték ki a jelenlévők.

Az adatvédelmi törvény az elmúlt két évben jelentősen szigorodott, amely miatt ma már csak azokat a lakosokat lehet megkeresni, akik arra kifejezetten engedélyt adnak. (A korábbival szemben, amikor mindenkit fel lehetet hívni, aki azt nem tiltotta meg.) Részben emiatt is évről-évre szűkül például az a fogyasztói kör, amelyet vonalas telefon útján el lehet érni. Ugyanakkor, ha egy vállalkozás nem a legfrissebb listát használja, természetesen ugyanazon az áron nagyobb elérést ígérhet az ügyfelének, még ha a mögött nem is található valós tartalom és kontaktus szám. Ehhez kapcsolódó érdekes adat, hogy egy korábbi kutatás rámutatott: maguk a szakmában dolgozók is úgy vélik, hogy a használt adatbázisok 70-80 százaléka nem tiszta.

A Dmsz által végzett, a direkt marketing ágazati kutatása alapján elmondható: a telemarketing mintegy 5 milliárd forintos piacot tudhatott magáénak 2009-ben, amely a válság hatására sem csökkent. A terület legnagyobb megrendelői elsősorban a pénzintézetek, a telekommunikációs cégek és az energiaszektor szereplői közül kerülnek ki.

Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.
A szakdolgozatomat a Starbucks marketingkommunikációjából írtam. Két évvel később megcsörrent a telefonom, és egy hang azt mondta, hogy van egy szabad marketinges állás a márkánál.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése