TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Együtt mutatkoznak be a közmédiumok

2210
(MTI) A Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sátrai játékokkal, filmvetítéssel, fotóarchívummal és népszerű műsorvezetőkkel várják a látogatókat szombaton és vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.


A Magyar Televízió (MTV) elsősorban a filmrestaurálás történetét, folyamatát, technikai körülményeit mutatja be a Múzeumok majálisán. Az MTV sátránál látható lesz Mikszáth Kálmán A fekete város című művéből készült tévéfilmsorozat régi és felújított változata, a vetítés mellett pedig ismert színészek ismert filmjelmezeiből összeállított kiállítás kap helyet. A technikai eszközök kedvelői régi kamerákkal, televíziókkal és egyéb technikai vívmányokkal találkozhatnak, és végigkísérhetik az adathordozók fejlődését a kezdetektől napjainkig.

A standok között felbukkan a Tévé Maci, aki apró ajándékokat osztogat a gyermekeknek, de jelen lesz a csatorna számos műsorvezetője is.
A Duna Televízió virtuális képzőművészeti áttekintéssel jelentkezik a rendezvényen. A csatorna sátrában a Duna Látványtár kiállítások megnyitóinak felvételeit láthatják újra az érdeklődők, illetve nem hiányoznak majd a jeles képzőművészeket, zenészeket, kulturális személyiségeket bemutató portréfilmek sem. A zenerajongók csatorna népszerű zenei műsorából, az Etnoklubból láthatnak részeket, míg a kulisszák mögé ugyancsak műsorvezetők segítségével lehet majd betekinteni.

A Magyar Távirati Iroda védett nemzeti muzeális gyűjteménnyé minősített fotóarchívuma Európa legnagyobbjai közé tartozik: tizenhárommillió eredeti negatívot és ötmillió pozitív mintaképet őriz. A látogatók a már elektronikusan őrzött, feldolgozott állományt láthatják a Múzeumkertben, sőt, keresgélhetnek is a fotótárban, amelynek legrégebbi darabjai még a 19. században készültek. Néhány korabeli hírügynökségi eszköz mellett kiállítási tárgyakká válnak az MTI hírei is: a digitalizált Híradatbank legkorábbi darabja az 1887. június 2-i, reggeli MTI-kiadás.

A Magyar Rádió egy közvetítő kocsiban berendezett stúdióval várja az érdeklődőket, akik a Saját hangja, vigye haza játékban műsorvezetőként próbálhatják ki magukat, hiszen mikrofonhoz jutnak, saját felvételeiket pedig szakemberek segítségével régi szünetjelekkel, szignálokkal, híres archív konferálásokkal keverhetik, majd az elkészült anyagot CD-n hazavihetik emlékbe.

A sátorban rádiós relikviákból nyílik kiállítás, a Liszt-évhez kapcsolódva archív kottákkal és életrajzi szöveganyagokkal. Az archív hangfelvételek meghallgatása mellett a különböző típusú archívumok internetes keresésére vonatkozó Athena Projekt - Digitális emlékezet a Magyar Rádióban című előadás és hangrestaurátor-bemutató megtekintésére is lehetőség nyílik a hétvégén.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése