TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Sztárdesigner a MOME-n

1484
(BTL.hu) Február 2-án Budapestre látogat napjaink egyik legnépszerűbb amerikai designere, Karim Rashid, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tart nyílt előadást. Egyúttal itt tekinthető meg három napon keresztül a szakember munkáiból kiállított minitárlat is.


Az egyiptomi származású, jelenleg New Yorkban élő szakember napjaink egyik legfoglalkoztatottabb designere, személye az elmúlt két évtizedben valóságos branddé vált. Sikerének kulcsa a tudatosan és következetesen felépített és a világ minden pontján azonnal beazonosítható image. 

Rashid munkásságának alapja az általa még a kilencvenes években bevezetett, mára a designelmélet és -történet megkerülhetetlen fogalmává vált szenzualizmus, azaz "érzéki minimalizmus". Ez az organikus irány és a tiszta geometria házasságából született formanyelv Karim válasza volt a szélsőségesen letisztult, kifáradt, üressé és ebből következően hiteltelenné vált minimalizmusra. Sajátos formanyelvét a mára védjegyévé vált cukorka színekkel (pink, narancs, banánzöld) és digitális op-art mintákkal, valamint saját jelrendszerrel, ikonokkal tette még karakteresebbé, megalkotva ezzel az úgynevezett digipop stílust.

Generációja egyik legtermékenyebb alkotójaként, Karim Rashid kivételesen gazdag életműve 3 ezernél is több ipari terméket ölel fel, köztük minden idők legnagyobb értékesítési darabszámát elérő designtermékével, az 1996-ban piacra dobott polipropilén Garbo papírkosárral. Karim eddig a világ 35 országából több mint 220 cég megbízásának tett eleget, s munkáit több mint 300 különböző szakmai díjjal jutalmazták. A gyártók széles köre számára tervezett bútorokon és lakberendezési kiegészítőkön túl, tett már kirándulásokat a divat és a képzőművészet világába is. Karim munkái világszerte 20 múzeum állandó gyűjteményét gazdagítják, illetve folyamatosan szerepelnek különböző galériák időszakos tárlatain is.

Az utóbbi években Karim leginkább belsőépítészeti munkáira koncentrál. Ezen a területen a legismertebb, mi több díjakkal is jutalmazott alkotásai között találhatók az athéni Semiramis Hotel (első európai munkája), a philadelphiai Morimoto Étterem, valamint a Deutsche Bank és az Audi számára tervezett kiállítási installációk. Ezeken túl éttermek, bárok, klubok, divatüzletek, valamint metróállomások és más közterek tervei hordozzák magukon az azonnal felismerhető, egyfajta márkavédjegyként is felfogható "Rashid-karaktert". Ennek a dinamikus és színes világnak legfőbb közös jellemzője a gömbölyded formák alkalmazása. A gyakran vízcseppre, buborékra emlékeztető formák - Karim szóhasználatával élve blobjectek - különös, organikus világot elevenítenek meg.

A designer a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Formatervezési Tanács, a Design Terminál Nonprofit Kft., a MOME és a Val Kft. támogatásával, a Gorenje Budapest Kft. és a Design Group Kft. meghívására érkezik hazánkba.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése