TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Folytatódik a Sziget-saga

1434
(BTL.hu) A Sziget fesztivált érintő, 2,5 milliárdos közterület-használati díj kiszámításának helyességét kérdőjelezi meg az Index cikke, amely legfeljebb 500 millió forint körüli összegre teszi a helyes értéket. Az ügyben már nemzetközileg is támogatott fesztivál befogadására ugyanakkor több város is vállalkozna.


Máris több város jelezte, hogy befogadná a Sziget Fesztivált, ha a szervezők esetleg elpártolnának a fővárostól a magas közterület-használati díj miatt. Az érdeklődők között van Mogyoród, Békéscsaba, Gyula, de Csillebérc is megnyitná kapuit – jelent meg a Blikkben. Eközben a 64 elismert európai fesztivált tömörítő egyesület, a Yourope nyílt levélben áll ki a rendezvény mellett. Bár a Sziget nem tagja a szervezetnek, ám bekerült az az által a legjobb tíznek ítélt európai fesztivál közé.

“Arra kérjük, változtassa meg döntését a Sziget fesztivál területhasználati díjának tekintetében, amely jelenlegi mértékében ellehetetleníti e nagyszerű esemény létét" – írja angol és magyar nyelven a Svájcban székelőszervezet vezetője, Christof Huber Tarlós Istvánnak címzett levelében. Kiemeli, hogy a Sziget megtestesíti az Európai Unió által is képviselt értékeket, valamint utal arra a nagyon szép jelképre is, hogy a fesztivál otthonát jelentő Óbudai szigetet a több európai országot összekötő Duna folyó öleli körül. “A Sziget fesztivál nélkül az európai kultúra egyik legfényesebb gyöngyszemét veszítené el" – áll a levélben.

Eközben az Index cikke szerint a hivatalos területbérleti tarifák alapján számolva sehogy sem jön ki az eredetileg hangoztatott 2,5 milliárdos összeg. A lap által levezetett számítások szerint, ha a teljes területet figyelembe veszik, akkor is csupán 500 millió forint körül taksálna a kiadás. Ha pedig a főpolgármester által már említett opciót veszik figyelembe, miszerint csak a színpadok és vendéglátó egységek területe után kell majd fizetni, akkor akár 35 millió alatt maradhat a számla.

Mint az Index utánajárásával kiderült, az eredetileg elhangzó 2,5 milliárdos összeg egy a vagyongazdálkodási osztály által összeállított anyagban szerepelt, és Atkári János, a főpolgármester tanácsadója innen idézte, a számítások részleteit azonban nem ismeri. A Sziget szervezői és Tarlós István főpolgármester közötti egyeztetésre eddig még nem került sor.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése